Шини за предпазване на зъбите от счупване

Травмите, причинени по време на упражняване на Вашето хоби, спортни занимания или екстремни преживявания могат да доведат до трайни увреждания в устната кухина.             Предпазните зъбни шини са приспособления, които се поставят в устата, като покриват зъбите и венците и служат за предпазване от наранявания. При много спортове съществува опасност от получаване на удари в областта на челюстите, при падане, директен сблъсък с противников играч или от летящ обект (топка, шайба, стик и т.н.). В резултат се получават тежки травми, които могат да доведат до загуба на един или повече зъби, откъсване на езика, счупване на челюстта и т.н.

Не всички предпазни шини са създадени по един и същ начин! Шината, която Вие можете да изработите сами от термо пластичен материал не лежи точно по зъбите и се движи в устата. Тази неточност  води до дискомфорт и опасност от изпадане, поглъщане и най-вече задавяне или задушаване. Там, където е най-необходима голяма дебелина на пластмасата, почти винаги остава крайно, недостатъчно количество. Така предпазването е несигурно и ненадеждно.

Предпазната зъбна шина, изработена от нас е прецизна до микрон и може да осигури 10 пъти по-голяма протекция от тази шина, която Вие сами си изработвате. Професионално изработената зъбна шина е в пълна хармония с всички тъкани в устата. Дебелината на материала е точно зададена в зависимост от вида и степента на протекция на шината. Всички видове шини се изработват на горна челюст, не обхващат небцето и не пречат при интензивно дишане.

Преимущества:

  • много по-висока степен на предпазване;
  • голямо абсорбиране на удара от различните по твърдост слоеве, от които е направена;
  • абсолютна точност при поставяне в устата;
  • комфорт по време на носене;
  • много по-дълъг живот на шината;
  • бърза адаптация - позволява свободен говор;
  • възможност за избор на цвета/комбинация от цветове в зависимост от индивидуалните предпочитания;
  • включване на име, надпис, лого в обема на безцветна шина.

Денталният лекар взема точен отпечатък от зъбите и захапката (как зъбите контактуват при захапване). Той се изпраща в лабораторията, където се изработва шината от специални твърди, еластични пластмаси или комбинация от тях. Накрая лекарят проверява точното пасване в устата и при нужда прави малки корекции. Зъбната шина се мие с хладка вода и се съхранява в специална кутия.
Времето за използване зависи дали е изработена шина за дете или за възрастен. При децата никнат нови зъби и конфигурацията се променя сравнително бързо, което води до лошо пасване на изработената шина. Тя трябва да се коригира през няколко месеца в зависимост от степента на настъпилите промени и от нарастване на челюстта.
При възрастни няма нужда от честа смяна. Разбира се, като всяка друга част от спортната екипировка и шината се изхабява от употреба. Заедно с Вашия дентален лекар ще решите кога е време за изработване на нова. Според степента на протекция, предлагаме три различни вида зъбни шини:

  • КОМФОРТ – средна степен на защита
    Двуслойна шина за комплицирани случай, предпазва зъбните редици една от друга, при които се очакват повърхностни удари. Може да се изработи в различни дебелини.
  • ХОБИ – висока степен на защита
    Трислойна шина с намалена дебелина за комплицирани случай, например при даца, за спортове при които се очакват твърди удари върху малка повърхност.
  • ПРОФЕСИОНАЛНА – най-висока степен на защита
    Ако тренирате бокс, кикбокс или бойни изкуства и очаквате директен удар в областа на лицето, Вие се нуждаете от професионална предпазна шина.
    Трислойна шина с повишена дебелина, подходяща за спортове, при които се очакват особенно твърди удари върху малка повърхност.

Галерия - Шини за спортисти


Ценоразпис

Професионална - шина за спортисти - трислойна. 159.00 лв
Хоби - шина за спортисти - трислойна. 139.00 лв
Комфорт - шина предпазваща - двуслойна. 99.00 лв
Цветно фолио за предпазни шини. 15.00 лв