Лошата дентална хигиена, която включва нередовно почистване на зъбите, увеличава риска от фатален край от онкологично заболяване, според шведско изследване.

 
Учени откриват връзка между натрупването на зъбна плака и летален изход от рак средно 13 години по-рано.
 
Установява се, че хората с високо ниво на бактерии по повърхността на зъбите и венците, са с 80% повишен риск от преждевременна смърт. Според изследователите наличието на инфекция и възпаление играе роля при един от всеки пет случая на рак. Ключов елемент е и при заболяване на венците, причинено от зъбна плака.
 
Резултатите от проучването не доказват причинно-следствена връзка между рака и зъбната плака, пояснява изследователският екип. Лошата хигиена на устата обаче може да бъде индикатор за други, лайфстайл, фактори, свързани с рака.
 
Проучването анализира здравето на 1390 души на 30-40 години в продължение на 24 години. Проследява се и устната хигиена на участниците, за да се установи нивото на зъбна плака, зъбен камък, наличието на заболяване на венците, както и загуба на зъби.
 
При нито един участник не е открито заболяване на венците, но се установяват различни нива на плака по повърхността на зъбите и венците.
 
В изследвания период 58 от участниците са починали, около 1/3 от които са жени. 35 от случаите се дължат на рак.
 
Прогнозите са били жените да живеят около 13 години по-дълго, а мъжете допълнително 8,5 години, затова леталният изход от заболяването при тези случаи може да се възприеме като преждевременен, пояснява водещият изследовател проф. Биргита Содер от катедрата по дентална медицина на Каролинския институт.
NEWS_MORE_BOX
 
Фаталните случаи при жените се дължат предимно на рак на гърдата, а при мъжете на различни видове.
 
Според резултатите индексът на зъбна плака при починалите е по-висок, отколкото при преживелите заболяването. Те са със стойности от 0,84 до 0,91, което показва, че повърхността на венците и зъбите им е била покрита с плака, обясняват учените.
 
Стойностите сред оцелелите са сравнително по-ниски - между 0,66 до 0,67, което означава, че зъбите и венците им са само частично покрити с плака.
 
Дори след като са разгледани рискови фактори, като възраст, тютюнопушене, ниско образование и честота на посещенията при зъболекар, връзката между нивата на зъбна плака и по-кратката продължителност на живота остава силна.
 
Резултатите са публикувани в интернет изданието на BMJ Open.