За нас
За Радио Китай
Пишете ни
in Web bulgarian.cri.cn
Домашни лекове срещу нощното скърцане със зъби
2018-01-31 15:34:44 cri

Събуждате ли се с болка в гърлото или главата? Причина за това може да е скърцането със зъби нощем. Това състояние се нарича бруксизъм и може да е породено от стрес или прекаляване с алкохола. То се наблюдава не само при децата, но и при възрастните.

Какво представлява бруксизма?

Скърцането със зъби нощем е неволно действие. В медицината това състояние се определя с термина бруксизъм. Макар и това да се случва предимно по време на сън, при някои хора може да продължи и когато са будни. Ако редовно скърцате със зъби, най-добре е да предприемете някакви мерки.

Причини

Много са факторите, които могат да предизвикат нощното скърцане със зъби. Сред най-честите причини са:

- Тревогата. При хората, които са подложени на стрес и често се безпокоят, има по-голяма вероятност да развият този проблем.

- Лекарствата. В някои случаи скърцането със зъби е страничен ефект от приема на лекарства, например антидепресанти.

- Проблеми със съня. Хората, които хъркат или заспиват трудно, са по-склонни да развият бруксизъм.

- Цигарите и алкохола. Тютюнопушенето и алкохолът също могат да ви накарат нощем да скърцате със зъби.

- Кофеинът. Кофеиновите напитки като кафето и чая също увеличават шансовете за появата на бруксизъм.

Тъй като скърцането със зъби се случва по време на сън, то може да остане незабелязано, докато не се появят други симптоми.

Знаци и симптоми

Признаците и симптомите на бруксизма варират в зависимост от тежестта на случая. Важно е обаче те да бъдат идентифицирани възможно най-рано и да се предприемат подходящи мерки.

Няколко от симптомите:

- Скърцането със зъби може да ви накара да се събудите

- Сплескани и нащърбени зъби

- Изхабяване на зъбния емайл

- Напрегнати челюстни мускули

- Болки в ушите

- Често главоболие

- Болка в лицевите мускули

Продължителното скърцане със зъби може да доведе до увреждането им. Следователно трябва да се обърне внимание на това състояние и да се предприемат мерки.

Домашни лекове

1. Есенциални масла

- Лавандулово масло

Смесете 3-4 капки лавандулово масло с 1 ч.л. зехтин. Нанесете тази смес на врата и челюстта и масажирайте нежно. Правете това поне два пъти на ден. Лавандуловото масло съдържа биоактивни съединения, които е известно, че успокояват. То също облекчава стреса и тревогата и помага за добрия сън. Лавандуловото масло успокоява нервите и мускулите около челюстта.

- Масло от мента

Смесете 3-4 капки ментово масло с 1 ч.л. кокосово масло. Масажирайте поне два пъти на ден врата и челюстта с тази смес. Ментовото масло освежава и в същото време успокоява нервната система. Масажът с тази смес преди сън ще ви помогне постепенно да спрете да скърцате със зъби нощем.

- Масло от лайка

Смесете 4-5 капки масло от лайка с 1 ч.л. зехтин. Нанесете сместа на врата и челюстта и масажирайте в продължение на 5 минути най-добре по два пъти на ден. Лайката също е природно средство, което успокоява нервите, облекчава стреса и тревогата. Тя отпуска мускулите и напрежението.

2. Топли компреси

Натопете кърпа в топла вода. Сложете я около врата и челюстта. Повторете 4-5 пъти. Правете това поне по два пъти на ден. Това ще ви помогне да отпуснете мускулите.

3. Корен от валериана

Залейте 1 с.л. корени валериана с чаша вода. След като сместа заври, я оставете да къкри в продължение на 5 минути. Прецедете и по желание добавете мед. Пийте от този чай всяка вечер. Коренът от валериана е познато средство в лечението на безсъние и тревога поради седативните му свойства.

4. Куркума с мляко

Затоплете чаша мляко и добавете 1 ч.л. куркума на прах. Разбъркайте добре. Добавете мед по желание и изпийте млякото преди да легнете, докато е топло. Кукрумата е известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, а млякото съдържа триптофан, седативна аминокиселина. Комбинацията между тези две съставки може да помогне за отпускането на челюстните мускули и да облекчи болката, свързана със скърцането на зъбите.

5. Масаж

Измийте лицето и врата с топла вода. Подсушете с кърпа и внимателно масажирайте врата, челюстта и раменете с кръгообразни движения. Продължете 5 минути. Правете този масаж всяка вечер преди да легнете. Той ще ви помогне да се освободите от натрупания през деня стрес, ще отпусне мускулите и ще ви помогне да заспите.

6. Йога и упражнения

Стреса и безпокойството, с които се сблъсквате в ежедневието могат да ви накарат да скърцате със зъби по време на сън. Един от най-добрите начини да се справите с тази ситуация е да се занимавате с дейности, които ви помагат да живеете в мир със себе си. Такива може да са например йогата, тайдзицюан, цигун и други подобни древни системи за здраве. Те ще ви помогнат да успокоите ума и тялото.

7. Промени в начина на живот

Някои промени в начина на живот също ще ви помогнат да се избавите от този здравословен проблем.

- Откажете цигарите.

- Ограничете алкохола и кофеиновите напитки. Заменете ги с успокояващи чайове.

- Ограничете консумацията на рафинирана захар, газирани напитки, пържени и мазни храни.

- Нощем използвайте предпазител за зъбите, за да предотвратите износването им и да предпазите зъбния емайл.

Още подобни теми
Коментари
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China