Лечение с шини или брекети

Скобите отдавна не са запазена марка за деца. Все повече възрастни носят шини или брекети с цел постигане на подредени зъби и красива усмивка, а също и решаване на някои зъбни проблеми. Но кои скоби да изберете – шини или брекети?
Изкривените зъби и обратната захапка са не само козметичен проблем. Понякога те водят до разраняване и кървене на венците, пародонтит, натрупване на плака и зъбен камък. Ето защо е важно да бъде извършена корекция на зъбите и захапката чрез поставянето на шини или брекети.
Шините са подвижен ортодонтски апарат, който може сами да махате и слагате. Механизмът за стягане на шините с цел изправяне на зъбите също е достатъчно простичък (метална дъга, която пристяга зъбите), така че няма да ви се налага да посещавате зъболекаря на всеки 7-10 дена за тази процедура. След като усетите, че шината ви е леко хлабава, може сами да я стегнете посредством ключе (прилича на кламер/криво телче).
Шини обикновено се слагат на по-малките деца, които все още имат млечни зъби – лесно податливи на корекции. Използват се и от по-големи деца или възрастни, но тогава ефектът им е по-добър и бърз при леки корекции на зъбите.
Продължителността на лечението с шини зависи от деформацията на зъбите. Може да ги носите 6 месеца, а може и 3 години. При децата се препоръчва малко по-дълго време да носят шини, за да е сигурно, че зъбите им няма да се върнат и разместят отново.
Недостатък на шините е, че говорите леко фъфлейки и се чувствате така сякаш сте захапали чорап. Но пък предимството им е, че можете да ги махате при ядене, ако имате важна среща, ще говорите пред аудитория, ако ви предстои романтична вечер и т.н. Освен това шините са в пъти по-евтини от брекетите.
Брекетите са неподвижен ортодонтски апарат – малки скоби, които се залепват с фотополимерно лепило за всеки зъб. При тях наместването на зъбите става много по-прецизно, а ефектът е дълготраен. Брекетите са подходящи за всякакви възрасти (поставят се обаче само на постоянни зъби), но отново ефектът от тях би бил по-бърз и добър в детска възраст, когато костите все още растат.
Лечението с брекети трае около 2-3 години. И през това време никога не махате брекетите. Ето защо е важно да си изградите добра устна хигиена и да миете зъбите си след всяко ядене. В противен случай е възможна появата на кариеси между зъбите и развиване на други възпалителни процеси. Забравете за дъвките и избягвайте твърдите храни (или ги режете на малки парченца).
Предимство на брекетите е, че подреждат зъбите ви много прецизно, определяйки накъде и колко да се завърти всеки един зъб, докато при шините металната скоба обхваща всичките зъби заедно, без да се контролира изместването на всеки зъб поотделно, а се въздейства се на челюстта като цяло.
16 фев 2012
10863

Подобни новини