Междузъбното почистване е есенциално за денталното и общото здраве – междузъбният плаков биофилм е отговорен за основна част от случаите на кариес и пародонтални заболявания, а все още малко се говори за факта, че хроничните пародонтални заболявания са в корелация със заболявания като атеросклерозата и диабета. Конецът за зъби и интерденталните четки са средствата, които позволяват намаляването на междузъбната плака.

Всеки се е натъквал на интерденталните четки в секцията за орална хигиена в аптеката, но най-вероятно ги е подминавал, заради широкоразпространената заблуда, че те се използват от хора с напреднал пародонтит и големи междузъбни пространства или пък от хора с мостови конструкции и брекети.

Може би са ви обяснявали подробно как имате „гъстоподредени” зъби или пък сте с ортодонтски деформации, т.е. с „криви” зъби, и не смятате, че съществува въобще възможността междузъбната четка да ви послужи по какъвто и да е начин.

Мястото на всички тези схващания е в миналото.

Интерденталните четки представляват фина усукана тел с радиално излизащи от нея влакна. Представени са в различни размери, като отделните фирми са разбработили собствени номерации. Благодарение на тези влакна междузъбната четка почиства изключително ефективно плаката от повърхностите на зъбите, с които те контактуват един с друг. Тези повърхности са вдлъбнати, а не изпъкнали, затова всяко междузъбно пространство е с варираща ширина в различните му участъци – най-голяма е в средата. При въвеждането на четката през тези различни участъци по ширина, влакната на четката последователно се прилепват до основата ѝ, а след това се изправят – по този начин те остъргват плаката и хранителните остатъци и в най-широките пространства.

Важното е да знаете, че междузъбната четка може да премине през всяко интердентално пространство, стига там да не е налице неправилно изработена обтурация. Ако случайно не може да премине, тогава използвайте конец, за да почистите плаката в проблемното междузъбно пространство.

За да сте сигурни, че използвате правилния размер междузъбни четки, препоръчвам да направите консултация с Вашия лекар по дентална медицина. Той ще определи най-големия възможен размер четка за всяко интердентално пространство, така че влакната ѝ да го почистват най-ефективно и цялостно.

Използвайте междузъбните четки веднъж дневно, всяка вечер след измиване на зъбите. Един път дневно е напълно достатъчно за поддържане на малко количество дентална плака, по-честа употреба не се препоръчва.

Техниката на използване на интерденталната четка се състои във въвеждането ѝ между зъбите, докато премине от другата страна, и обратното ѝ изтегляне. Опитвайте се да проникнете в интерденталното пространство възможно най-нежно и внимателно, като насочвате четката нагоре-надолу, докато преминете под контактната точка между зъбите. Това движение е еднократно за всяко междузъбно пространство. Не е необходимо да извършвате многократни движения напред-назад с четката – това е напълно излишно, а дори може да травмира междузъбните венечни папили.

NEWS_MORE_BOX


 
Когато започнете да употребявате интерденталните четки, първите пъти венците ви най-вероятно ще кървят. Не се притеснявайте, това е белег на леко възпаление на венците в резултат от междузъбната плака. След като започнете да използвате четките редовно, още дори след първата седмица кървенето ще изчезне на повечето места, а на края на първия месец няма да се наблюдава изобщо.

Препоръчвам като по-удобни четките с държачи, които са продължение на четката – т.е. четчицата не е под ъгъл с държача.

Всеки може да използва интерденталните четки – дори и децата. Те са един удобен и много ефективен начин за профилактика на най-честите орални заболявания – кариеса и пародонталните заболявания. За да изпълнят целта си, е необходимо да вложите желание и постоянство, докато постигнете съвършенство в използването им, а с него ще достигнете и до съвършената усмивка.