IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изберете добрата паста за зъби

22 ноември 2005 14 07

За да имате усмивка, от която да не се срамувате, трябва устната ви хигиена да е безупречна

Изберете добрата паста за зъби

За да имате усмивка, от която да не се срамувате, трябва устната ви хигиена да е безупречна. Най-важна е пастата за зъби. Тя обаче трябва да отговаря на специфичните ви изисквания.

За да се ориентирате по-лесно в морето от марки и разновидности пасти за зъби ви представяме основните типове проблеми в устната кухина и пасти за разрешаването им.

Плака

Проблемът: зъбната плака е слой от хранителни остатъци и микроорганизми, който се натрупва върху зъбите. Захарите се трансформират в киселина и разрушават емайла на зъбите, а това причинява кариеси.

Бактериите водят и до възпаление на клетките на венците. Това от своя страна причинява гингивит и преждевременно оголване на зъбите.

Решението: паста за зъби с анти-бактериално действие. Най-добре е пастата да съдържа хлорхексидин, който почиства устата и ограничава действието на бактериите.

Разрушен зъбен емайл

Проблемът: с течение на времето зъбният емайл се разрушава, съдържанието на минерали в зъбите намалява заради намаляването на слюнката. Именно тя е тази, която снабдява зъбите с калций. В следствие на това венците се свиват и се стига до оголване на зъбите. Усмивката загубва блясъка си.


Решението: Паста за зъби с калциев пероксид, която подсилва и подхранва зъбите с минерали като унищожава бактериите. Подобни пасти имат и избелващо действие. За по-голям ефект можете да задържите пастата за минута в устата си преди да изплакнете.

Чувствителни зъби

Проблемът: чувствителните зъби са често срещан проблем, обясняват стоматолозите. Това е кратка, но много силна болка при контакт с горещи, студено, сладко или кисело. При някои хора неприятно усещане е и при миене на зъбите. Чувствителните зъби се дължат на оголване на долната част на зъбите, където са разположени нервите.

Решението: паста за чувствителни зъби, която съдържа флуоринол и хлорхексидин. Едната съставка създава предпазен слой над оголените чувствителни места на зъбите, а втората ограничава разпространението на бактерии.

Независимо каква паста за зъби ще се изберете, трябва да имате предвид няколко основни неща.

1. Една паста за зъби може да действа добре на вас, но не и на близките ви.
2. Добре е да сменяте вида паста за зъби след края на всяка опаковка
3. Ако имате специфични оплаквания, най-добре е да се посъветвате със стоматолог
4. Винаги купувайте пастата за зъби, както и всички видове козметика от реномирани магазини или аптеки. Фалшивите продукти могат да нанесат тежки вреди на здравето ви.


КоментариКоментари