в-к Лечител
в-к Лечител
 

Стрес и преумора водят до бруксизъм

Брой: 17, 29 април 2010 - ЗДРАВЕ И ИНТЕРНЕТ

     Ако живеете сами, може дори и да не подозирате за това, че страдате от болестта с екзотичното название бруксизъм. Пък и проявите на този недъг са толкова странни, че дори ако спящите редом хора им обръщат някакво внимание, то съвсем не е достатъчно. Макар че понякога проявите на бруксизъм могат да станат основа за филм на ужасите - по време на сън хората стискат зъби и скърцат с тях, сякаш обладани от демонична ярост и готови да се впият в шията на врага. 
     Единствената неприятност от такива „нощни концерти”, дори и ако не плашат никого, това са изпохапаните език и устни, а така също болки в челюстите, които човек изпитва на сутринта. Ако нещата не са стигнали дотам, по-добре е да се знаят някои неща, за да не се хранят илюзии по повод безвредността на това заболяване. 
     Да започнем с очевидното: търкането на горните зъби в долните не може да остане без последствия. Но изтритият зъбен емайл е само върхът на айсберга. Постоянно трескаво стискане на челюстите може да доведе до възникване на височинно-челюстен синдром. Като следствие се развиват болки в главата, които могат да стигнат до шията и гърба, а така също деформация на ставните повърхности, съпроводена с продължителна лицева болка във височинната и околоушната област. 
     Терминът „бруксизъм” е възникнал от гръцката дума brychein - буквално „скърцане със зъби”: това са периодично възникващи по време на сън пристъпообразни свивания на дъвкателните мускули, съпроводени от стискане на челюстите и скърцане със зъби. По различни данни, бруксизъм повече или по-малко постоянно се проявява при 1-3% от хората. 
     Съществуват няколко версии за възникването на бруксизма. Една отнася болестта към групата на проявите на нарушения в регулацията на дълбочината на съня - такива като сомнамбулизъм, хъркане, нощна енуреза и кошмари. Други виждат зависимост между проявите на болестта и строежа на челюстно-лицевата става или други патологии в лицевия скелет, например ставите, съединяващи долната челюст с височинната кост. 
     Свои привърженици има и теорията за възникване на бруксизма като резултат от проблеми със зъбите. Например лошо шлифована пломба, неудобна или нова зъбна протеза, брекет-система. Дори сам по себе си неправилният привкус е способен да предизвика подобна реакция. 
     Но повечето учени се придържат към мнението, че бруксизъм най-често възниква при хората, регулярно изпитващи стрес, под чието влияние са измъчвани от вътрешно безпокойствие, напрегнатост, гняв. 
     Все пак трябва да се отбележи, че краткотрайни (до 10 секунди) епизоди на бруксизъм по време на сън могат да се срещнат и при напълно здрави хора с положителен емоционален тонус. 

     Болест ли е това или не? 
     Бруксизмът се съпровожда с нисък звук от типа на скърцането или почукването по зъбите в течение на няколко секунди или минути. По време на пристъп на бруксизъм настъпват изменения в пулса, артериалното налягане, дишането и т.н. Подобни пристъпи понякога се повтарят по няколко пъти за една нощ. Всичко това в различна степен се отнася както за възрастните хора от двата пола, така и за децата (тук е мястото да се отбележи, че скърцането със зъби няма никакво отношение към наличието на глисти!). 
     Освен от скърцане със зъби, хората могат да се оплакват от мускулни и ставни болки в областта на долната челюст. Диагнозата се потвърждава с помощта на специално полисомнографско изследване, при което се регистрира специфичната картина на спастичното свиване на дъвкателните мускули. 
     Учени от Университета Хайнрих Хайне в Дюселдорф провели изследване, в което взели участие 48 човека с потвърдена диагноза бруксизъм. В процеса на анализа на получените данни специалистите изяснили, че на риска от развитие на бруксизъм и на неговата интензивност не оказвали въздействие нито възрастта, нито пола, нито равнището на благосъстояние на изследваните - неизменен „спътник” на това заболяване бил само силния стрес, изпитван през деня. 
     Така че днес има реално потвърждение на това, че хората, страдащи от бруксизъм, просто не са в състояние самостоятелно да се избавят от стреса и скърцането със зъби за тях става своеобразна психологическа уловка. Но това не води до нищо хубаво и само задълбочава двете заболявания. 
     Организмът преживява вътрешно всичко, което ние щателно крием дори от самите себе си. Рано или късно, натрупаните проблеми намират начин да излязат наяве, проявявайки се в психосоматични заболявания. Затова е по-добре човек навреме да се „вслуша” в себе си. 

     Профилактика на бруксизма 
     Сред начините да се предотврати скърцането със зъби по време на сън е и умората на челюстите. Т.е. преди да легнете да спите, следва да уморите челюстта до пълно изнемогване, като гризете сурови плодове и зеленчуци, например ябълки, моркови и дори семки. 
     Препоръчва се и противоположният метод - отпускане на челюстите. За това е подходящ влажният топъл компрес, който следва да се поставя на долната част на лицето. Той ще помогне за известно време да се отслаби напрежението в мускулите. 
     Доктор Ендрю Каплан, доцент по стоматология в медицинската школа Маунт Синай към Харвардския университет в Ню Йорк съветва да се приучаваме да не стискаме зъби през деня. Т.е. устата трябва да се държи в положение на „здравословен отдих”: горните и долните зъби трябва да се докосват помежду си само по време на дъвчене на храна или гълтане. 
     Доколкото едно от най-неприятните последствия от бруксизма е изтъркването на зъбния емайл, консултацията със стоматолог е неминуема. При прегледа на страдащи от това заболяване се открива възпаление на перидонталните тъкани, което е свързано със значително травмиране на зъбите по време на спастичните свивания на долната челюст. Ако причината за скърцане със зъби е наличието на дефект в устната кухина, стоматологът може да предложи необходимото лечение и сам да отстрани причината за бруксизъм. 
     Може също да се потърси консултация от лицево-челюстен хирург за това как да се понижи хипертонусът на дъвкателните мускули. Възможно е да ви препоръчат използването по време на сън на мека шина, която ще понижи излишния натиск на челюстите и зъбите. Впрочем болестта може да стигне толкова далеч, че за нейното лечение да са необходими инжекции с препарат за отпускане на дъвкателните мускули. 

     Отхапете главата на стреса 
     И все пак, главният спътник на скърцането със зъби - това е програмирана реакция на стреса. Т.е. бруксизмът е следствие от нервно напрежение и умора. Поради това преди всичко трябва да се успокоите. Най-доброто, което може да направите, това е да се отпуснете. Не е важно как - дали ще гризете морков или ще си слагате компрес. Обърнете внимание на състоянието на собствените си нерви. 
     Преразгледайте вашия работен график, за да не допускате преумора. От дневния рацион е най-добре да се изключат всички продукти, допринасящи за възбуждане на нервната система. 
     Разходете се преди сън, вземете си топла успокояваща вана. Добре ще е да научите някои отпускащи упражнения, такива, каквито се съдържат в медитацията или дихателната техника за релаксация. Подходящи са и обикновени способи, към които се прибягва в случаи на леки нервни разстройства, безсъние и други последствия от пренапрежение и умора. Например може да се пие успокояващ билков чай. 
     Главното е - никога човек да не си ляга, без да си е отдъхнал! Сънят е също толкова важен жизнен процес, както и всички останали. Той просто не може да бъде полезен за уморения човек в потиснато състояние. Следователно, преди да си легнете да спите - добре си починете! 
     Но физическите действия могат само да помогнат за емоционалното разтоварване, а не да го заменят. Не се претоварвайте с грижи и отрицателни емоции. Единствено верният начин за избавяне от бруксизма - това е спокойното отношение към всичко, което се случва. Прегледайте събитията от изминалия ден така, сякаш сте изгледали филм със собственото ви участие. Никой не е способен да преброи сериите в нашия жизнен сериал. А значи - вие сами сте и режисьор, и постановчик, и главен герой. Всичко зависи от вас. Лека нощ!

     Владимир ЙОНЕВ



Брой: 17, 29 април 2010
 
 
Продукти
 
КОМПЛЕКС при РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
 
Витамар Джуниър
 
УБИГОЛД® Q10 150 mg
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД