dental-help.net

Switch to desktop

Брекети и въпросите свързани с тях

braces-on-teeth

Има ли възрастово ограничение за носенето на брекети?
Няма. Докато имате добро периодонтално здраве, брекетите могат да бъдат използвани за корекция на Вашата захапка. Сега повече от всякога хора над 30 години носят брекети. Много възрастни подреждат зъбите си, когато децата им си сложат брекети. Това е по-разпространено отколкото си мислите!

Кой да ми постави брекети - ортодонт или зъболекар?
Определено ортодонтът е по-добър избор. Отнема години обучение, един зъболекар да стане ортодонт. Ортодонтията не е нещо, което зъболекарят може да научи просто така.Въпреки това някои зъболекари, които са добре запознати и работят от години, могат да се справят. Ако смятате да си сложите брекети ви трябва поне едно мнение на ортодонт!

Може ли да се поставят брекети само на едната челюст?
Зависи от случая. Ортодонтията не е просто изправяне на зъбите и подобряване на техния изглед. Ние ортодонтите и зъболекарите взимаме много неща под внимание като напр.:
•    как горните и долните зъби се срещат.
•    колко добре можете да дъвчете храната си.
•    дали имате неправилно поставяне на езика.
•    дали ще бъде необходимо вадене на зъби или хирургични операции за корекция на проблема.
•    дали ще са необходими някакви допьлнителни телени апарати освен брекети в хода на лечението.
Както сами виждате, ортодонтията не е просто да се накарат зъбите да изглеждат по-добре, има още доста фактори, които трябва да се вземат под внимание. Това е причината понякога да се нуждаете от брекети и в горна и в долна челюст, дори да Ви се струва, че се нуждаете от корекция само в едната челюст.
В основата на всяко лечение е правилната диагноза на ортодонтската деформация.

Кога ще се появят видими промени в моите зъби?
В повечето случаи промените настъпват и са видими още в първите 2 до 6 седмици.        

Дали хората ще си мислят, че изглеждам странно и отвратително с брекети по зъбите ми?
Разбира се, че ще сте самомнителни, защото това е ВАШАТА уста, но често повечето хора не ги интересува. Вашите брекети ще са обект на разговор само през пьрвите 5 минути. След това никой няма да им обръща внимание. Всьщност повечето хора смятат, че сте готини и ще ви се възхитят за това, че върщите нещо полезно за здравето и външния си вид. След като станете уверени в изгледа си с брекети, помислете колко прекрасни ще сте, когато ги свалите!
брекетите Тук е представено едно проучване от ортодонтски сайт относно реакцията на околните към на пациентите:

Трябва ли да си извадя зъби като част от лечението ми?
Много зависи от конкретния случай. Докато сте млади и челюстите Ви все още растат, може да се работи с вашия растеж и да се подредят зъбите без екстракции. Понякога това е невъзможно, особено при възрастни пациенти,когато сме ограничени с това, което е вече на място. Тогава екстракцията може да бъде единствения начин за екзактно подреждане на зъбите. Разбира се, че разумни компромиси са възможни.

Колко време отнема за затваряне на празнините след изваждане на зъби?
Зависи от случая и Вашата уникална физиология. Така или иначе, празнините в долна челюст се затварят малко по-бавно поради нейната структура.Това отнема някъде между няколко месеца и година.  
dentist-bracesТрябва ли да променям храненето си, когато сложа брекети?
Да, разбира се, до някаква степен. В началото зъбите  Ви ще чувстват напрежение и може да не сте в състяние да дъвчете твърди храни. След няколко седмици това се променя, но все пак се изисква определено внимание, за да не се разлепват брекетите, с което се забавя лечението.

Аз си носех ретайнера като млад, но зъби ми се разкривиха години по-късно.Това често ли се случва?
Да, не е рядко. Така е, защото съзъбието е динамична структура и при пробива на мъдреците е възможно да се промени захапката. Също така с напредване на възрастта настъпват нормални физиологични промени, които предразполагат към разкривяване на зъбите. Голям процент от възрастните с брекети си ги слагат за втори път.

Мога ли да ползвам избелваща паста?
Може, разбира се, но зъбите под брекетите няма да се избелят. Така че не се препоръчва. Перфектната хигиена е задължителна за поддържане на добро пародонтално здраве и предпазване от кариес.

Брекетите увреждат ли зъбите?
Категорично НЕ. Зъбите се увреждат от зъбната плака, когато тя не се отстранява и кариеси се развиват около брекетите. Под тях зъбите са чисти и здрави.

 

Автор: Д-р Галин Гаврилов

Copyright by dental-help.net 2012. All rights reserved.

Top Desktop version